niedziela, 3 lutego 2013

~012. + jadłospis



Musztardowo-ziołowy omlet z salsą z pomidorów, ogórków, rzodkiewki i kiełków fasoli mung - 240 kcal



Brzoskwiniowy jogurt z płatkami owsianymi; jabłko - 220 kcal



 Makaron w sosie tajskim z brokułem i płatkami chili - 270 kcal



 Bułka fitness z twarożkiem grani - 290 kcal


Waniliowy napój sojowy - 160 kcal



***


Amarantusowe naleśniki


Składniki na 1 porcję (2 naleśniki):
/wartość energetyczna 1 naleśnika bez dodatków - 112 kcal/

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 2 białka (lub 1 całe jajko)
  • trochę mleka (u mnie 0,5%)
  • ewentualnie: cukier/miód/słodzik

Przygotowanie:

Płatki owsiane mielimy na mąkę i mieszamy w misce z amarantusem i otrębami. Dodajemy białka, a następnie dokładnie mieszamy. Dolewamy mleka, aby uzyskać dość płynną konsystencję (jak w zwykłym cieście naleśnikowym). Smażymy na przetartej olejem patelni.
Podałam z musem jabłkowym (czyli po prostu startym na najmniejszych oczkach jabłkiem).

5 komentarzy:

  1. jadłospis pycha ! wszystko zdrowe i smaczne ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny jadłospis :) I ten ziołowy omlet, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm ... taki makaronik to bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam to mleczko sojowe które piłaś na koniec dnia <3 a najbardziej o smaku naturalnym!
    Wogóle zachwycam się omletem, taki mega ziołowy, co tam do niego nawrzucałaś z przypraw?

    OdpowiedzUsuń