poniedziałek, 21 stycznia 2013

~007.

 Kakaowe tosty z domowego chleba orkiszowego z powidłami śliwkowymi


Marzyły mi się już długi czas. Puchate, mocno czekoladowe i, co najważniejsze, nieprzesłodzone. Wystarczyło wygrzebać zapomniane resztki kakao, wlać odrobinę mleka i ukroić zgrabne kromeczki dosychającego chleba, aby delektować się pysznym śniadaniem w okropnie mglisty poranek. Do tego łyżeczka śliwkowych powideł - polecam!




Kakaowe tosty
/wartość energetyczna 1 porcji (2 tosty) - ok. 290 kcal/


Składniki:

  • 2 kromki chleba 
  • 5 łyżek mleka (u mnie 0,5%)
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • opcjonalnie: słodzik/cukier/miód

Przygotowanie:

Do miski wlewamy mleko. Następnie dodajemy kakao oraz słodzidło i dokładnie mieszamy. Namaczamy kromeczki z każdej strony i zostawiamy na chwilę, w międzyczasie rozgrzewając patelnię. Smażymy bez tłuszczu (można na patelnię dodać porządną łychę masła, jeśli nie jesteśmy na diecie ;P), około minuty z każdej strony.



11 komentarzy:

  1. pierwszy raz spotykam się z takim przepisem i spodobał mi się bardzo. Na pewno go nie raz wykorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić, bo kakaowych nie jadłam, a wyglądają tak pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm kocham tosty i czekoladę więc to musi być idealne danie dla mnie :) Spróbuję <3
    + zapraszam do mnie na ourloveourpassion.blogspot.com
    + Jesteś zainteresowana wspólną obserwacją blogów? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o rety niby takie proste a sama bym na to nie wpadła ;o

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny sposób na pyszne śniadanko! :) Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  6. łał, zainspirowałaś mnie tym do stworzenia czekoladowych tostów francuskich <3 pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło to słyszeć (czytać xd) ;)
      mam nadzieję, że będą smakować! ^^

      Usuń
  7. Jak to pysznie wygląda ;) Zjadłabym ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Powidła śliwkowe uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń