środa, 16 stycznia 2013

~004.

Owsiany omlet bananowy, cynamonowy twarożek; czerwona herbata (bez zdjęcia)



Przepis na omlet


Składniki na 1 porcję:
/wartość energetyczna - ok. 294 kcal/

  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1 średni banan
  • ok. 50 ml mleka (u mnie 0,5%)
  • woda gazowana
  • do smaku: słodzik/cukier/miód (pominęłam)


Przygotowanie:

Otręby mielimy na mąkę. Do maski dodajemy pokrojonego banana i rozgniatamy go widelcem, a następnie wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Dodajemy otręby oraz płatki i mieszamy na gładką masę, dodając mleko i odrobinę wody (nie za dużo, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie). Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (przetarłam odrobiną oleju) aż spód się ładnie spiecze. Dzielimy łopatką na mniejsze części i smażymy około pół minuty z drugiej strony. 


Plan na dziś: romans z Greyem i francuski ;)

8 komentarzy:

  1. Smakowicie :) I widzę, że ktoś się uczy francuskiego! Chciałabym w przyszłości poznać ten język.

    OdpowiedzUsuń
  2. Omlet musiał być pyszny :) Uwielbiam zjadać z twarożkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile uczysz się już francuskiego? ;> pyszniutki omlet

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właściwie to dopiero zaczynam, takie postanowienie noworoczne ;)

      Usuń
  4. fajny taki omlet, mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aż dziwne, że nigdy nie jadłam omleta z bananem! na pewno musiał smakować świetnie. (;

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda SMACZNIE :)
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=402461586508871&set=a.402461569842206.102332.100002350982376&type=1&theater ZAPRASZAM NA KONKURS Z MERG.PL :)

    OdpowiedzUsuń