Owsiany omlet bananowy, cynamonowy twarożek; czerwona herbata (bez zdjęcia) |
Przepis na omlet
Składniki na 1 porcję:
/wartość energetyczna - ok. 294 kcal/
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 jajko
- 1 średni banan
- ok. 50 ml mleka (u mnie 0,5%)
- woda gazowana
- do smaku: słodzik/cukier/miód (pominęłam)
Przygotowanie:
Otręby mielimy na mąkę. Do maski dodajemy pokrojonego banana i rozgniatamy go widelcem, a następnie wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Dodajemy otręby oraz płatki i mieszamy na gładką masę, dodając mleko i odrobinę wody (nie za dużo, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie). Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (przetarłam odrobiną oleju) aż spód się ładnie spiecze. Dzielimy łopatką na mniejsze części i smażymy około pół minuty z drugiej strony.
Plan na dziś: romans z Greyem i francuski ;) |
Smakowicie :) I widzę, że ktoś się uczy francuskiego! Chciałabym w przyszłości poznać ten język.
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńOmlet musiał być pyszny :) Uwielbiam zjadać z twarożkiem :D
OdpowiedzUsuńIle uczysz się już francuskiego? ;> pyszniutki omlet
OdpowiedzUsuńwłaściwie to dopiero zaczynam, takie postanowienie noworoczne ;)
Usuńfajny taki omlet, mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńaż dziwne, że nigdy nie jadłam omleta z bananem! na pewno musiał smakować świetnie. (;
OdpowiedzUsuńwygląda SMACZNIE :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.facebook.com/photo.php?fbid=402461586508871&set=a.402461569842206.102332.100002350982376&type=1&theater ZAPRASZAM NA KONKURS Z MERG.PL :)