piątek, 25 stycznia 2013

~009.



Jogurt naturalny z płatkami owsianymi, jogurtem o smaku czerwonej pomarańczy i kremem czekoladowo-śliwkowym, domowe kuleczki imbirowe




Kuleczki imbirowe


Składniki (na 20 sporych ciastek): 

  • 2 szklanki mąki żytniej razowej
  • kawałek startego imbiru (lub 3 łyżki mielonego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej 
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 
  • 1 duże jajko
  • trochę mleka

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki (łącznie z imbirem) i dokładnie mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, a następnie dodajemy jajko. Powoli dosypujemy suche składniki, cały czas miksując. Jeśli ciasto robi się zbyt zbite, dodajemy trochę mleka dla uzyskania lepszej konsystencji. Piekarnik rozgrzewamy do 175ºC, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi formujemy dość spore kulki. Pieczemy ok. 15 minut, aż ciastka będą złociste. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Ekstra kuleczki :)

    Zapraszam do mnie ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. porywam kilka takich kuleczek:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz widzę taki dodatek do śniadania. bardzo mnie ciekawi. Przyprawy super więc pewnie wykonam takie dla siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie świetne kuleczki :) Wspaniale wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  5. cynamon? bardzo go lubię w kuchni! zapraszam do mnie na blog:)

    OdpowiedzUsuń